Ποσό συχνά να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική > Blog > Ποσό συχνά να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο
Ποσό συχνά να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετές φορές συμβουλές του τύπου «θα πρέπει να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο κάθε 5.000 χιλιόμετρα ή κάθε τρεις μήνες». Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που ισχυρίζονται ότι λόγω των νέων συνθετικών λαδιών που κυκλοφορούν στην αγορά, η αλλαγή λαδιών θα πρέπει να γίνεται κάθε 8.000 – 10.000 χιλιόμετρα. Ποια είναι όμως η πραγματική απάντηση στο ερώτημα αυτό; Υπάρχει κάποιος κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσετε με το δικό σας αυτοκίνητο;

Γιατί είναι σημαντικό να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο;

Αρχικά, κάθε κινητήρας αυτοκινήτου χρειάζεται λάδι προκειμένου να ανταπεξέλθει στις διάφορες λειτουργίες του. Ωστόσο όλα τα λάδια δεν είναι ίδια. Οι σύγχρονοι κινητήρες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα και απαιτούν λάδι που πληροί πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η λανθασμένη επιλογή λαδιού μπορεί να επιφέρει σημαντικές βλάβες στο αυτοκίνητό σας που σίγουρα θα χρειαστούν επισκευή.

Το λάδι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής λειτουργίας του αυτοκινήτου σας. Με τον καιρό όμως αρκετές ποσότητες ρύπων συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατηθούν από το φίλτρο λαδιού. Εάν δεν γίνει η αλλαγή λαδιού στην κατάλληλη χρονική στιγμή, τότε οι ρύποι αυτοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στη μηχανή του αυτοκινήτου σας. Η αλλαγή των λαδιών την κατάλληλη χρονική στιγμή συμβάλει τόσο στην καλύτερη λειτουργία του αυτοκινήτου σας όσο και στην μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς να παρουσιάσει βλάβη.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή λαδιών;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί έτσι και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Το μοντέλο του αυτοκινήτου σας έχει τον κύριο λόγο. Στα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας που σας ενημερώνει πότε τα λάδια σας χρειάζονται αλλαγή. Ωστόσο δεν θα πρέπει να το ακολουθήσετε στο 100%. Μερικές φορές οι αισθητήρες αυτοί δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια αφού η ρύθμισή τους έχει πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένα δεδομένα.

Σίγουρα τα παλαιότερα χρόνια η αλλαγή στα λάδια αυτοκινήτου έπρεπε να γίνεται κάθε 5.000 περίπου χιλιόμετρα. Ωστόσο αυτό άλλαξε με την εμφάνιση των συνθετικών λαδιών που αύξησαν κατά πολύ τη διάρκεια που μπορείτε να κρατήσετε το λάδι. Συγκεκριμένα υπάρχουν μοντέλα αυτοκινήτων που με συγκεκριμένο λάδι μπορούν να βγάλουν έως και 20.000 χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή σας.

Ο εκάστοτε κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου αναφέρει μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης τον τύπο λαδιού που θα πρέπει να τοποθετείτε και κάθε περίπου πόσα χιλιόμετρα θα πρέπει να το αλλάζετε. Το εγχειρίδιο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αφού θα σας βοηθήσει όχι μόνο να συμπεριφερθείτε σωστά στο αυτοκίνητό σας αλλά και να σας καλύψει η εγγύηση σε περίπτωση ζημιάς που δεν οφείλεται σε λάθος χρήση από εσάς. Ωστόσο πάλι δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουρος αφού το εγχειρίδιο χρήσης αναφέρεται σε κανονικές συνθήκες οδήγησης. Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που επίσης επηρεάζει την αλλαγή λαδιών. 15.000 χιλιόμετρα οδήγησης στην Εθνική Οδό σίγουρα δεν είναι το ίδιο με τα ίδια χιλιόμετρα εντός πόλης ή σε δύσκολους δρόμους.

Συμπέρασμα σχετικά με την αλλαγή λαδιών

Τελικά δεν απαντήσαμε στο ερώτημά σας… Ποσό συχνά πρέπει να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο; Μα φυσικά όταν τα λάδια σας χρειάζονται αλλαγή! Και για να καταλάβετε πότε είναι το χρονικό αυτό σημείο θα πρέπει να υπολογίσετε με βάση το μοντέλο του αυτοκινήτου σας, το εγχειρίδιο χρήσης του και το είδος της οδήγησης που κάνετε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε πότε πρέπει να αλλάξετε τα λάδια στο αυτοκίνητο είναι με έναν απλό έλεγχο. Με σβηστό κινητήρα, ανοίγουμε την τάπα του λαδιού και ελέγχουμε το χρώμα των λαδιών. Εάν διατηρεί ακόμα την χρυσαφί αυτή απόχρωση τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγή. Αν ωστόσο το χρώμα τους είναι τελείως μαύρο τότε το καθυστερήσατε αρκετά και θα πρέπει άμεσα να επισπευτείτε ένα συνεργείο.

Μια γενική εκτίμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι θα πρέπει να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο :

Κάθε 5.000 – 7.500 για τα παλιά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με ορυκτέλαιο
Κάθε 7.000 – 10.000 για αυτοκίνητα με μερικώς συνθετικό λάδι
Κάθε 10.000 – 15.000 για τα καινούρια αυτοκίνητα με πλήρως συνθετικό λάδι

Και να θυμάστε πάντα ότι καλύτερα να αλλάξετε τα λάδια νωρίτερα από ότι θα έπρεπε παρά αργότερα!

Για service αυτοκινήτων στο ίλιον επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοίρασε το

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tumblr